کدخبر: ۸۱۳۰۶
۲۱ مرداد ۱۴۰۵ ساعت ۰۵:۰۸
چاپ

از کمبود پزشک تا توسعه خدمات درمانی؛

ناگفته‌های رئیس بهداشت و درمان گچساران با خبرنگاران

رئیس شبکه بهداشت و درمان گچساران در نشست با خبرنگاران، گزارشی از مهم‌ترین اقدامات، دستاوردها و چالش‌های حوزه بهداشت و درمان شهرستان ارائه کرد.

به گزارش پایگاه خبری تحلیلی‌ «آفتاب گچساران» ، سید امین رضایی در نشست با خبرنگاران که به مناسبت گرامیداشت روز خبرنگار برگزار شد، با ارائه گزارشی از عملکرد دوساله شبکه بهداشت و درمان گچساران، خبرنگاران را یکی از مهم‌ترین حلقه‌های ارتباطی میان مردم و دستگاه سلامت دانست و بر ضرورت انعکاس واقعی مطالبات و مشکلات جامعه تأکید کرد.

وی اظهار داشت: خبرنگاران به دلیل ارتباط مستقیم با مردم، بسیاری از خلأها و نقاط ضعف جامعه را دریافت و منتقل می‌کنند و مجموعه بهداشت و درمان نیز باید از این ظرفیت برای شناسایی مشکلات و اصلاح فرآیندها استفاده کند.

حرکت همزمان در سه حوزه بهداشت، درمان و آموزش

رضایی با اشاره به آغاز مسئولیت خود در شبکه بهداشت و درمان گچساران در مردادماه دو سال گذشته گفت: از ابتدای فعالیت، تلاش کردیم برنامه‌ای جامع و مدون برای حوزه سلامت شهرستان داشته باشیم و به‌جای تمرکز صرف بر یک بخش، سه حوزه بهداشت، درمان و آموزش را همزمان موردتوجه قرار دهیم.

رئیس شبکه بهداشت و درمان گچساران افزود: نتیجه این رویکرد، ارتقای مجموعه به مجتمع آموزش عالی سلامت است؛ به‌گونه‌ای که نخستین گروه دانشجویان مقطع کارشناسی وارد این مجموعه شدند و نخستین ترم تحصیلی خود را نیز پشت سر گذاشتند.

وی ادامه داد: هدف بعدی این است که در دو تا سه سال آینده، مجتمع آموزش عالی سلامت گچساران به دانشکده علوم پزشکی ارتقا پیدا کند؛ موضوعی که می‌تواند آینده آموزش پزشکی و همچنین ظرفیت‌های درمانی شهرستان را متحول کند.

رضایی خاطرنشان کرد: در حال حاضر معاونت‌های درمان، بهداشت، پشتیبانی و اداری، غذا و دارو و همچنین معاونت آموزش و پژوهش در مجموعه فعال هستند و کمیته‌های تخصصی نیز ذیل این معاونت‌ها فعالیت می‌کنند.

نرگسی؛ از توسعه خدمات تا راه‌اندازی مرکز قلب

رئیس شبکه بهداشت و درمان گچساران با تشریح وضعیت بیمارستان نرگسی اظهار کرد: این بیمارستان در حال حاضر از بیمارستان شهید رجایی مستقل شده و با برگزاری آزمون استخدامی وزارت بهداشت، نیروهای تخصصی مورد نیاز آن نیز جذب خواهند شد.

وی افزود: بخش شیمی‌درمانی بیمارستان نرگسی که با تلاش خیرین و مجموعه بهداشت و درمان راه‌اندازی شده بود، با جذب متخصص آنکولوژی به صورت تمام‌وقت، خدمات مستمر خود را ارائه می‌دهد و برنامه‌هایی برای توسعه خدمات حوزه سرطان از جمله رادیوتراپی نیز در دستور کار قرار دارد.

رضایی گفت: مرکز تصویربرداری و دستگاه سی‌تی‌اسکن بیمارستان نرگسی در یک سال گذشته راه‌اندازی شده و چیلر جدید این بیمارستان نیز پس از تهیه و نصب، وارد مدار شده است.

وی هزینه اجرای سیستم سرمایشی جدید بیمارستان را حدود ۵۰ میلیارد تومان اعلام کرد و افزود: برای سیستم‌های پشتیبان سرور و تجهیزات رایانه‌ای نیز بیش از ۱۰ میلیارد تومان هزینه شده است.

رئیس شبکه بهداشت و درمان گچساران همچنین از تجهیز بخش چشم‌پزشکی بیمارستان نرگسی خبر داد و گفت: تجهیزات چشم‌پزشکی با ارزشی بالغ بر ۵۰ میلیارد تومان در این بیمارستان مستقر شده و خدمات آن در اتاق عمل آغاز شده است.

قلب گچساران در مسیر راه‌اندازی

رضایی یکی از مهم‌ترین برنامه‌های شبکه بهداشت و درمان را راه‌اندازی مرکز قلب بیمارستان نرگسی عنوان کرد و گفت: مجوزهای لازم برای این مرکز اخذ شده و در حال حاضر جراح قلب نیز در شهرستان حضور دارد.

وی بیان کرد: راه‌اندازی این مرکز نیازمند فراهم‌شدن تجهیزات تخصصی، ایجاد فضای مناسب برای آنژیوگرافی و جراحی قلب و تکمیل زیرساخت‌های مربوطه است.

رئیس شبکه بهداشت و درمان گچساران ادامه داد: فضای فیزیکی بیمارستان از سوی متخصصان مربوطه بررسی شده و مناسب ارزیابی شده است. همچنین فرآیند تغییر برخی فضاها و خرید تجهیزات مورد نیاز در حال پیگیری است.

رضایی افزود: با توجه به پیش‌بینی اعتبارات ملی و پیگیری‌های انجام‌شده، امیدواریم در ماه‌های آینده مراحل اجرایی این طرح سرعت بگیرد و خدمات قلب در شهرستان توسعه یابد.

وی تأکید کرد: سیاست ما این نیست که بیمارستان نرگسی صرفاً به یک بیمارستان تخصصی تبدیل شود؛ بلکه این بیمارستان باید به عنوان یک بیمارستان جنرال، در کنار خدمات تخصصی چشم، گوش و حلق و بینی، سرطان و سایر خدمات، دارای یک مرکز قلب مجهز نیز باشد.

توسعه خدمات سرطان و رادیوتراپی

رضایی از برنامه‌ریزی برای توسعه خدمات رادیوتراپی در گچساران خبر داد و گفت: با توجه به فعال بودن مرکز شیمی‌درمانی و حضور متخصص رادیوانکولوژی، موافقت‌های اولیه برای پیگیری راه‌اندازی رادیوتراپی نیز اخذ شده است.

وی هزینه اجرای این طرح را بسیار قابل توجه دانست و افزود: راه‌اندازی رادیوتراپی پروژه‌ای بزرگ و پرهزینه است، اما با توجه به نیاز شهرستان، این موضوع در برنامه‌های آینده شبکه قرار دارد.

ارتقای بیمارستان شهید رجایی

رئیس شبکه بهداشت و درمان گچساران در بخش دیگری از سخنان خود به تغییرات انجام‌شده در بیمارستان شهید رجایی اشاره کرد و گفت: بخش قابل توجهی از تغییرات این بیمارستان براساس شاخص‌های اعتباربخشی و استانداردهای وزارت بهداشت انجام شده است.

وی افزود: بیمارستان شهید رجایی در ارزیابی‌های سال‌های گذشته درجه دو بود، اما در ارزیابی سال گذشته موفق به کسب درجه یک شد.

رضایی با اشاره به چالش‌های موجود در این بیمارستان اظهار کرد: فاضلاب بیمارستان یکی از مشکلات قدیمی و اساسی است که برای حل آن اقدامات کوتاه‌مدت و بلندمدت در دستور کار قرار گرفته است.

نسخه موقت برای فاضلاب شهید رجایی

رضایی با تشریح اقدامات انجام‌شده برای حل مشکل فاضلاب بیمارستان شهید رجایی گفت: در هفته‌های اخیر با اجرای عملیات خاکبرداری و ایجاد چاه‌های سپتیک و جذبی، یک راهکار کوتاه‌مدت برای مدیریت فاضلاب ایجاد شده است.

وی افزود: این راهکار می‌تواند برای حدود شش ماه تا یک سال مشکل موجود را کنترل کند، اما راه‌حل اصلی، اجرای یک طرح دائمی است.

رئیس شبکه بهداشت و درمان گچساران ادامه داد: در همین راستا با یک شرکت دانش‌بنیان وارد مذاکره شده‌ایم و پس از بررسی‌های کارشناسی، طرح نهایی ارائه شده است. قرارداد اجرای این طرح نیز منعقد شده و امیدواریم عملیات اجرایی آن طی هفته‌های آینده آغاز شود.

بیمارستان بی‌بی‌حکیمه در مسیر آموزشی شدن

رضایی همچنین از برنامه‌ریزی برای ارتقای بیمارستان بی‌بی‌حکیمه به بیمارستان آموزشی خبر داد و گفت: مقدمات این کار از سوی معاونت آموزش و پژوهش و دانشگاه علوم پزشکی در حال انجام است.

وی اظهار کرد: اگر این طرح نهایی شود، بیمارستان بی‌بی‌حکیمه می‌تواند به نخستین بیمارستان آموزشی تاریخ گچساران تبدیل شود.

رضایی اضافه کرد: بیمارستان‌های آموزشی علاوه بر تربیت دانشجو، ظرفیت مناسبی برای توسعه دوره‌های تخصصی و فوق‌تخصصی، افزایش درآمد و ارتقای کیفیت خدمات درمانی شهرستان ایجاد می‌کنند.

شاخص‌های بهداشتی گچساران در مسیر ارتقا

رئیس شبکه بهداشت و درمان گچساران با اشاره به عملکرد حوزه بهداشت گفت: طی دو سال گذشته، شاخص‌های متعددی در حوزه بهداشت ارتقا یافته و شهرستان در زمینه دسترسی به پایگاه‌های بهداشتی نیز وضعیت مناسبی دارد.

وی افزود: به ازای هر حدود پنج هزار نفر جمعیت، یک پایگاه بهداشتی در شهرستان وجود دارد که از نظر نسبت جمعیت به پایگاه، گچساران را در جایگاه مناسبی در استان قرار داده است.

رضایی از برنامه‌ریزی برای احداث دو مرکز خدمات جامع سلامت نیز خبر داد و گفت: این مراکز جمعیت چند هزار نفری را تحت پوشش قرار خواهند داد و به‌زودی عملیات اجرایی آنها آغاز می‌شود.

وی راه‌اندازی نخستین مرکز دولتی طب کار استان، توسعه کلینیک دیابت و اجرای طرح‌های غربالگری سرطان را از دیگر اقدامات حوزه بهداشت برشمرد.

رضایی گفت: غربالگری و تشخیص زودهنگام سرطان‌های دهانه رحم و پستان با همکاری مراکز بهداشت و مراکز درمانی سطح دوم در حال انجام است.

رضایتمندی بالای ۸۰ درصدی مراجعان

رئیس شبکه بهداشت و درمان گچساران با اشاره به سامانه الکترونیکی سنجش رضایتمندی وزارت بهداشت اظهار کرد: رضایتمندی بیماران و همراهان آنها به صورت الکترونیکی ثبت می‌شود و نتایج این ارزیابی‌ها در سطوح بالاتر وزارت بهداشت نیز قابل مشاهده است.

وی افزود: براساس ارزیابی‌های انجام‌شده، میزان رضایتمندی مراجعان از خدمات مراکز درمانی شهرستان در مجموع بیش از ۸۰ درصد بوده است.

رضایی تصریح کرد: این ارزیابی شامل خدمات پزشکی، پرستاری، دارویی، پذیرش، ترخیص، حراست، نظافت و سایر خدمات است.

وی همچنین با اشاره به عملکرد بخش زایشگاه بیمارستان بی‌بی‌حکیمه گفت: در نظرسنجی انجام‌شده، ۱۰۰ درصد افرادی که تجربه دریافت خدمات از این بخش را داشته‌اند، اعلام کرده‌اند که در صورت نیاز مجدد، این بیمارستان را انتخاب خواهند کرد.

NICU بی‌بی‌حکیمه حرف‌های زیادی برای گفتن دارد

رئیس شبکه بهداشت و درمان گچساران، بخش مراقبت‌های ویژه نوزادان بیمارستان بی‌بی‌حکیمه را یکی از نقاط قوت درمانی شهرستان دانست و گفت: این بخش از نظر کیفیت خدمات، جایگاه مناسبی دارد و حتی در مواردی مادران باردار پرخطر برای بهره‌مندی نوزاد از خدمات NICU این بیمارستان، پیش از زایمان به گچساران ارجاع داده می‌شوند.

وی افزود: شاخص‌های مرگ مادر، نوزاد و کودک در شهرستان نیز در مقایسه با شاخص‌های استانی و کشوری وضعیت مطلوبی دارد.

کمبود متخصص؛ چالش جدی شهید رجایی

رضایی در پاسخ به پرسش خبرنگاران درباره کمبود پزشک متخصص گفت: در حوزه پزشکان عمومی، تلاش شده است با استفاده از ظرفیت پزشکان قراردادی، استخدامی و طرحی، خلأ جدی در مراکز بهداشتی و درمانی ایجاد نشود.

وی با این حال، کمبود متخصص طب اورژانس در بیمارستان شهید رجایی را یکی از مهم‌ترین نیازهای درمانی شهرستان دانست و گفت: این بیمارستان به عنوان مرکز تروما، سال‌هاست با نبود متخصص طب اورژانس مواجه است و پیگیری جدی برای رفع این مشکل در حال انجام است.

رضایی افزود: در برخی رشته‌های تخصصی مانند جراحی مغز و اعصاب نیز کمبود نیرو وجود دارد و با توجه به ماهیت بیمارستان شهید رجایی، افزایش تعداد متخصصان این حوزه ضروری است.

وی ادامه داد: گچساران ظرفیت لازم برای جذب نیروهای فوق‌تخصصی در رشته‌هایی مانند پریناتولوژی، جراحی عروق، نفرولوژی و درمان ناباروری را دارد و باید در آینده به این سمت حرکت کنیم.

تأکید بر کنترل مالاریا

رئیس شبکه بهداشت و درمان گچساران در ادامه به موضوع مالاریا اشاره کرد و گفت: تیم‌های بهداشتی در مناطق مختلف شهرستان، از جمله لیشتر، به‌صورت مستمر در حال فعالیت و پایش هستند.

وی سه محور شناسایی به‌موقع، درمان به‌موقع و پیگیری بیماران را از وظایف اصلی شبکه در این زمینه عنوان کرد و افزود: اقدامات لازم در هر سه محور در حال انجام است.

فضای مجازی؛ انتقاد باید مستند و مسئولانه باشد

رضایی در بخش دیگری از سخنان خود درباره مطالب منتشرشده در فضای مجازی پیرامون مراکز درمانی اظهار کرد: حق مردم است که خدمات مطلوب دریافت کنند و هرگونه مطالبه‌گری و انتقاد صحیح باید شنیده شود.

وی افزود: با این حال، گاهی آنچه در فضای مجازی منتشر می‌شود با واقعیت‌های پزشکی و علمی مطابقت ندارد و باید میان انتقاد سازنده، اشتباه اطلاعاتی و تخریب مغرضانه تفاوت قائل شد.

رئیس شبکه بهداشت و درمان گچساران تأکید کرد: از انتقاد افراد با هویت مشخص استقبال می‌کنیم و اگر اشکالی وجود داشته باشد، باید آن را بپذیریم و اصلاح کنیم.

وی گفت: در مواردی که مردم یک مشکل واقعی را مطرح کرده‌اند، شبکه نیز برای رفع آن وارد عمل شده است؛ از جمله مطالبه مردم منطقه باغ فردوس برای ایجاد مرکز خدمات سلامت که اکنون مراحل اجرایی آن در حال انجام است.

سبزیجات آلوده؛ شبکه بهداشت مدعی سلامت مردم

رضایی در خصوص کشت سبزیجات با آب‌های آلوده نیز گفت: شبکه بهداشت و درمان به عنوان متولی سلامت عمومی، خود را مطالبه‌گر و حتی شاکی این موضوع می‌داند.

وی افزود: مواردی که تهدیدکننده سلامت عمومی تشخیص داده شود، به دستگاه قضایی اعلام خواهد شد و اقدامات قانونی در این زمینه ادامه دارد.

بخش خصوصی باید وارد حوزه درمان شود

رئیس شبکه بهداشت و درمان گچساران با اشاره به ظرفیت بخش خصوصی اظهار کرد: مراکز دولتی شهرستان از نظر بسیاری از خدمات قابل مقایسه با شهرهای دیگر هستند، اما بخش خصوصی می‌تواند با ورود هدفمند، بخشی از بار مراکز دولتی را کاهش دهد.

وی از سرمایه‌گذاران دعوت کرد در صورت رعایت ضوابط قانونی و استفاده از مسئولان فنی مرتبط، در حوزه درمان شهرستان سرمایه‌گذاری کنند.

رضایی گفت: راه‌اندازی مراکز خصوصی تصویربرداری، کلینیک‌ها و سایر خدمات تخصصی می‌تواند به افزایش دسترسی مردم و کاهش فشار بر مراکز دولتی کمک کند.

ضرورت راه‌اندازی همراه‌سرا در شهید رجایی

وی همچنین از برنامه‌ریزی برای ایجاد همراه‌سرای بیمارستان شهید رجایی خبر داد و گفت: نخستین همراه‌سرای بیمارستانی استان در بیمارستان بی‌بی‌حکیمه با همت خیرین راه‌اندازی شده است و ایجاد همراه‌سرایی در شأن مردم در کنار بیمارستان شهید رجایی نیز در برنامه‌های شبکه قرار دارد.

فاضلاب شهید رجایی؛ مطالبه‌ای قدیمی در مسیر حل ریشه‌ای

رضایی درباره روند پیگیری فاضلاب بیمارستان شهید رجایی گفت: این مشکل قدمتی طولانی دارد و از همان ماه‌های نخست مدیریت شبکه، موضوع در شورای سلامت مطرح و برای آن راهکارهای مختلف بررسی شد.

وی افزود: اگرچه برای تأمین اعتبار اجرای طرح مذاکراتی با شهرداری انجام شد، اما در نهایت شبکه تصمیم گرفت منتظر این مسیر نماند و از ظرفیت‌های دیگر برای حل مشکل استفاده کند.

رئیس شبکه بهداشت و درمان گچساران خاطرنشان کرد: راهکار کوتاه‌مدت برای کنترل فاضلاب اجرا شده و همزمان طرح دائمی با همکاری یک شرکت دانش‌بنیان در حال پیگیری است.

سامانه ۱۹۰؛ پل ارتباطی مردم با شبکه بهداشت

رضایی با تأکید بر نقش گزارش‌های مردمی گفت: شهروندان می‌توانند هرگونه تخلف، مشکل بهداشتی، گران‌فروشی، دریافت زیرمیزی، وضعیت نامناسب نظافت، مشکلات داروخانه‌ها، مراکز درمانی و حتی مراکز زیبایی را از طریق سامانه ۱۹۰ گزارش کنند.

وی افزود: گزارش‌های ثبت‌شده به کارشناسان مربوطه ارجاع می‌شود و موضوع تا دریافت پاسخ و ارائه بازخورد به فرد گزارش‌دهنده پیگیری خواهد شد.

برخورد با تخلفات مراکز زیبایی

رئیس شبکه بهداشت و درمان گچساران در پاسخ به پرسشی درباره فعالیت مراکز زیبایی و استفاده از داروهای لاغری گفت: سه واحد بهداشت محیط، غذا و دارو و نظارت بر درمان به صورت مستمر بر مراکز زیبایی شهرستان نظارت دارند.

وی افزود: برخی مراکز به دلیل رعایت نکردن ضوابط بهداشتی یا دخالت در امور درمانی، پلمب یا به مراجع قضایی معرفی شده‌اند و برای برخی مراکز نیز اخطار و تذکر کتبی صادر شده است.

رضایی درباره داروهای لاغری نیز تأکید کرد: دارو باید در چارچوب ضوابط و با تشخیص پزشک مصرف شود و استفاده خودسرانه از داروهای لاغری می‌تواند عوارض جدی به دنبال داشته باشد.

نرگسی؛ چشم‌انداز یک قطب تخصصی درمانی

رئیس شبکه بهداشت و درمان گچساران در پایان با ترسیم چشم‌انداز آینده بیمارستان‌های شهرستان گفت: برنامه این است که بیمارستان شهید رجایی به عنوان مرکز تروما و خدمات مربوط به حوادث، بیمارستان بی‌بی‌حکیمه در حوزه مادر و کودک و بیمارستان نرگسی در حوزه‌های تخصصی قلب، سرطان، چشم و گوش و حلق و بینی نقش‌آفرینی کنند.

وی افزود: برای بیمارستان نرگسی، جذب نیروی انسانی مورد نیاز نیز در آزمون‌های استخدامی وزارت بهداشت پیگیری خواهد شد و امیدواریم با تأمین نیرو و تجهیزات، این بیمارستان در آینده به یکی از مراکز مهم تخصصی منطقه تبدیل شود.

رضایی در پایان ضمن قدردانی از تلاش کارکنان حوزه بهداشت و درمان گچساران گفت: مجموعه سلامت شهرستان با وجود مشکلات معیشتی و اقتصادی کارکنان، همچنان پای کار مردم ایستاده است و تلاش می‌کند کیفیت خدمات را ارتقا دهد.

در پایان این نشست، از خبرنگاران و اصحاب رسانه شهرستان گچساران به مناسبت روز خبرنگار تجلیل به عمل آمد.

انتهای خبر/